İŞLETME KOÇLUĞU VEYA YÖNETİM DANIŞMANLIĞI NEDİR? FİRMAYA HANGİ KATKILARI SAĞLAR?
İşletme koçluğuna, yönetim danışmanlığı da denilmektedir. Her iki ifade de henüz ülkemizde çok yaygın olarak kullanılmamaktadır. Özellikle Avrupa’da belirli bir büyüklüğün üzerindeki firmaların profesyonel işletme koçlarından (yönetim danışmanlığı firmalarından) firmalarının sağlıklı büyümesi ve devamlılığın sağlanması için danışmanlık aldıkları bilinmektedir. Türkiye’de firma kapanma hızlarını incelediğimizde, aslında işletme koçluğu ihtiyacının son derece fazla olduğu ancak henüz bu ihtiyacın farkında olunmadığı söylenebilir.
İşletme koçluğunun ne olduğuna geçmeden önce ülkemizde pek çok firmanın kuruluş ve büyüme aşamalarında neler yaşadığını özetleyelim;
Belirli bir sermaye ile firma kurulur, yatırım yapılır ve işe başlanır. Çok geçmeden satışlar başlar ve karşılığında çek/senet alınır. Kuruluş aşamasında bunlar zaten hesaplanmıştır. Piyasada alıcı vardır. Daha fazla satış yapabilmek için daha fazla stok almak ve işletmeyi büyütmek gerekmektedir. Ancak yeterli sermaye olmadığından dış kaynak ihtiyacı ortaya çıkar. Bu kaynağı sağlamak için finans kurumları ile görüşülür ve kredi kullanılır. Biz buna büyümek için kullanılan kredi diyoruz.
Zaman geçtikçe işler büyür ve şartlar değişir. Piyasada tahsilat süreleri uzar, alacaklarda sorunlar yaşamaya başlanır, hammadde fiyatları yükselir, kar marjı düşer vs. Firma faaliyetlerini sürdürebilmesi için eskiye göre daha fazla dış kaynağa ihtiyaç duyar. Artık büyümek için kullanılan kredi yerine kısa vadeli borçlarını ödemek için kredi kullanılmaya başlanır. Firma bu döngüyü değiştiremezse, büyümek için borçlanmış olan firma bir süre sonra borçlarını ödeyebilmek için büyümek (cirosunu artırmak) zorunda kalır. Çünkü ancak firmaya daha fazla nakit girdisi sağlanmakla borçlar ödenebilecektir.
Ancak sağlıklı bir işletme, borçlarını çevirmek için değil karlı bir büyüme için borçlanmalıdır.
İşte işletme koçluğu tam da bu noktada önem kazanmaktadır.
Siz büyümekte ve borçlarınızı ödemekte zorlanıyorken etrafınızdaki diğer firmalar nasıl oluyor da her geçen yıl büyüyorlar?! Üstelik kar ederek!!
Yapılan araştırmalara baktığımızda belli bir ölçek büyüklüğüne ulaştıktan sonra daha fazla büyüme ve başarının arkasındaki faktörlerin en başında %60 oranla yönetim gelmektedir. Hangi kurumsal yönetim şeklini uygulayacağınız size kalmış. Ancak büyüyen yapıda, finans, insan kaynakları, üretim, eğitim, araştırma geliştirme çalışmaları, satın alma ve diğer birimler artık firmanın kuruluşundaki yönetim anlayışı ile yönetilemezler. İşletme koçu, firmanın organizasyon yapısını gözden geçirir, eksiklikleri giderir ve firmanızı daha kurumsal bir yönetim yapısına sizlerle birlikte kavuşturur.
İşletme koçu ile birlikte firmanızın ihtiyaçları doğrultusunda aşağıdaki bazı konular ve firmanız özelinde belirleyeceğiniz konular ile kurumsal yönetim stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.
Finansal Danışmanlık alarak firmasının mali yapısını daha iyi durumlara getiren firmaların yönetim danışmanlığı da alarak düzelen mali yapılarını uzun vadeli olarak sağlamlaştırmalarını önermekteyiz.